Naturen är en väv av beroenden. Växter och djur påverkas av varandra och av den omgivning de lever i. Ekologi handlar om dessa samband mellan organismer och deras miljö. Kunskaper i ekologi ger oss förståelse för vilka konsekvenser olika miljöförändringar får och hur vi bör umgås med naturen för att den biologiska mångfalden ska bevaras. 
 Den här boken presenterar ekologins grundläggande begrepp, förhållanden och processer: Hur försörjer sig exempelvis djur och växter med näring och energi? Varför ser naturen olika ut på olika delar av jordklotet? Och hur samspelar växter och djur i ett ekosystem? Författaren vill både väcka förundran och nyfikenhet inför den värld vi lever i, men också vidga perspektiven och visa på konsekvenser av människans påverkan på ekosystemen genom exempelvis skogsbruk, jordbruk och utsläpp av olika ämnen.
  
 I denna nya och rikt illustrerade upplaga har en rad uppdateringar gjorts och ett nytt kapitel har tillkommit om människans påverkan i ett globalt perspektiv. Det är en påverkan som har blivit allt mer uppenbar genom klimatförändringarna, överutnyttjandet av naturresurser och en drastiskt minskad biologisk mångfald – hot som behöver ses i ett större sammanhang och som inte kan lösas isolerade från varandra. 
 Boken vänder sig till studenter på högskolenivå utan tidigare naturvetenskaplig utbildning, men även till andra som intresserar sig för natur och miljöfrågor och vill veta mer.
 Håkan Pleijel är professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Innehållsförteckning:
 1. Vad är ekologi? 
 En väv av beroenden 
 Ett missbrukat ord? 
 Ekologisk grundsyn 
 Biosfären – vår plats i universum 
 Ekologi och människans försörjning 
 Lokalt och globalt 
 Ekosystemtjänster 
 Referenser 
2. Ekologi, energi och näring 
 Fotosyntes och respiration 
 Näringskedja och näringsväv 
 Näringsämnen 
 Ekologins grundprinciper – energins flöde och näringens
 kretslopp 
 Referenser 
3. Kretslopp 
 Kretslopp och miljöproblem 
 Kolets kretslopp 
 Syrets kretslopp 
 Kvävets kretslopp 
 Svavlets kretslopp 
 Skördeuttag och försurning 
 Havsförsurning 
 Referenser 
4. Tillvarons gränser 
 Predatorer och parasiter 
 Konkurrens 
 Till ömsesidig nytta 
 Växtodling och klimat 
 Tolerans och optimum 
 Tolerans och konkurrens 
 Ekologisk nisch 
 Referenser 
5. Miljö, anpassning och evolution 
 Arv och miljö 
 Det naturliga urvalet 
 Selektion och växtförädling 
 Fler exempel på urval 
 Urval och resistens 
 Livsstrategi 
 Samevolution 
 Feromoner 
 Mykorrhiza – svampar och växter i förening 
 Referenser 
6. Folkräkning i vår herres hage 
 Begränsning och reglering 
 Debet och kredit 
 Att inte bli för många 
 Fjällbjörkmätarens härjningar 
 Lämmelår 
 Vandra för att överleva 
 Att vara växt 
 Referenser 
7. Naturens olika skepnader 
 Ekosystemen präglas av klimat och markförhållanden 
 Vattnets kretslopp formar landskapet 
 En dynamisk värld 
 Referenser 
8. Samspel på hög nivå 
 Konkurrens mellan arter 
 Nyckelarter och dominanter 
 Kopplingar och beroenden i näringskedjan 
 Introduktion av främmande och invasiva arter 
 Öar till sjöss och på land
 Geologisk historia 
 Avslutningsvis 
 Referenser 
9. Natur och kultur 
 Exploatering och överexploatering 
 Störningar och stabilitet i ekosystemen 
 Stabilitet och diversitet 
 Resiliens – förmåga till återhämtning 
 Ekologisk och social resiliens 
 Biologisk produktion och mångfald 
 Mångfald och funktion i ekosystemen 
 Redan de gamla grekerna 
 Skydd och vård av naturen 
 Urskog och naturskog 
 Elden som ekologisk faktor 
 Onaturligt eller mänskligt 
 Kulturlandskapet 
 En del av naturen 
 Referenser 
10. Globala perspektiv 
 Planetens gränser 
 Antropocen 
 Ekologi, ekonomi och globalisering 
 FN:s hållbarhetsmål – ekologi och hållbarhet på global nivå 
 Referenser 
11. Slutord – i moll och dur 
 Referenser 
 Ordlista